Od Laika do Przyrodnika
Zapraszamy do rejestracji!
Młoda Biotechnologia
Najnowszy numer już niedługo dostępny na stronie!
BrowUP
Śledźcie nasze poczynania na naszym FB i Instagramie!
e-biotechnologia
e-biotechnologia.pl
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Zapraszamy na stronę naszej uczelni!

WineUp!

          W ramach projektu WineUP zajmiemy się izolacją dziko występujących drożdży na owocach winogron z polskich winnic, następnie dokładną charakterystyką pozyskanych drobnoustrojów, aby w końcu wykorzystać je do produkcji wina.

            Jak wiadomo owoce na swej powierzchni pokryte są naturalnie występującymi mikroorganizmami, w tym też drożdżami. Spośród tej mikroflory wyselekcjonujemy pożądane drożdże, które następnie zostaną poddane wszelkim niezbędnym analizom, aby scharakteryzować szczep oraz sprawdzić, czy podczas procesu fermentacji alkoholowej nie powstają szkodliwe, dla organizmu człowieka, substancje. Pobierając drożdże z różnych winnic oraz z różnych gatunków winogron będziemy wstanie sprawdzić, czy gatunek rośliny oraz lokalizacja wpływają na drożdże występujące na owocach. Porównamy również wyizolowane drożdże z drożdżami dostępnymi w sprzedaży, przeznaczonymi wyłącznie do fermentacji alkoholowej.

            Jeśli okaże się że nasze drożdże przeprowadzają fermentację alkoholową prawidłowo, to przystąpimy do wytworzenia wina gronowego przy ich użyciu. Sam proces produkcji wina wymaga doświadczenia i wiedzy, dlatego zasięgniemy porady ekspertów z tej dziedziny, aby mieć pewność, że uzyskamy zdatny do spożycia produkt. Po zakończeniu fermentacji, filtracji oraz zabutelkowaniu wytworzonego wina poddamy je ocenie sensorycznej, dzięki której będziemy mogli stwierdzić, jakie standardy spełnia i jakie walory smakowe posiada nasz produkt.

Tuesday the 11th. Custom text here